Jouluinen hyydykekakku

mennessä joulu 22, 2023Yleinen0 Kommenttia

Tässä kakussa kotimaiset marjat yhdistyvät joulun mausteisiin. Myös piparkakkumuotit pääsevät uudenlaiseen käyttöön kiilteen kuvioinnissa. Rauhallista joulua jokaiselle!

Jouluinen hyydykekakku

200g keksejä (gluteeniton)
75g margariinia

2dl vispikermaa (kasvipohjainen)
200g kreikkalaista jugurttia (kasvipohjainen)
0,75dl sokeria
1 vaniljatangon siemenet
5 liivatelehteä

Vuoraa halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoka leivinpaperilla, reunoihin voit käyttää leivontatarvikekaupoista saatavaa reunakalvoa. Murskaa keksit ja lisää niihin sulatettu margariini. Laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vispaa kerma ja lisää siihen muut aineet. Säästä vaniljatangon kuoret kiilteen maustamiseen. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata ne mikrossa täydellä teholla noin 15-20 sekuntia. Valuta liivatteet ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita huolellisesti. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.

Paina piparkakkumuotit täytteen pintaan niin, että ne uppoavat siihen mutta muotin reunaa jää reilusti näkyviin. Näin kiille ei pääse muotin sisään vaan muotin kuvio jää kakun pintaan. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia ennen kiilteen tekoa.

Kiille

100g puolukoita
100g punaherukoita
100g mansikoita
1dl ruokosokeria
0,5tl kanelia
0,5tl pomeranssia
1/4tl inkivääriä
1/4tl neilikkaa
1 vaniljatangon kuoret
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita muut aineet kattilaan ja lisää tilkka vettä. Keitä noin 5-10 minuttia ja siivilöi. Sulata liivatelehdet mikrossa ja lisää seokseen. Lado kiille varovasti kakun päälle lusikalla, varmista että kiillettä menee myös piparkakkumuottien väliin mutta ei sisään. Anna kakun jähmettyä seuraavaan päivään.

Koristelu

Kun kakku on täysin jähmettynyt, poista vuoka ja leivinpaperi ja siirrä tarjoilualustalle. Ota reunakalvo pois. Irroita piparkakkumuotit varovasti, voit käyttää terävää veitsenkärkeä apuna. Voit jättää muottien kohdalta näkyvän vaniljakerroksen esiin, tai täyttää ne esimerkiksi strösseleillä tai marjoilla. Pintaan voi murustella myös keksejä, latoa marjoja tai ripotella jouluisia strösseleitä.